Ladestationer til elbiler

Ladestationer til elbiler med offentlige ladestandere er heldigvis ikke så besværlige at finde… Som ejer af elbil vil du på tidspunkter skulle oplade på offentlige ladestationer med ladestandere, hvorfor det er en god ide, at vide lidt om de forskellige lademuligheder du har når du enten er på farten og er væk fra din hjemmelader eller du benytter dig af offentlige ladestationer til opladning af elbil.

Her på Bilopladning.dk vil vi give dig lidt mere information om, hvad en ladestation til elbil er og give dig med nedenstående kort over laderstationer i Danmark og Europa et godt overblik over hvilken ladepladser du kan benytte.  

Sådan finder du ladestationer

Med udbredelsen af elbiler dukker der hele tiden flere og flere ladestationer op i det offentlige rum. Det stigende antal af solgte elbiler påvirker efterspørgslen, og der opstår et øget behov for opladning af elbil i by og på farten. 

Elbil ladestationer over hele landet

En offentlig ladestation til elbil er derfor at finde de fleste steder, og der er ikke langt mellem dem. Netop af den grund har du stort set mulighed for at køre helt bekymringsfrit – også selvom batteriprocenten daler.

Mange udbydere af ladestandere og ladenetværk har deres egen app, som du kan hente til din smartphone. Disse app anvender din lokation, hvorfra den viser dig den nærmeste ladestation tilknyttet den pågældende udbyder. En ladestation til din elbil er derfor i dag ikke længere væk, end at du kan finde dem med din smartphone i hånden.

Ved at skrive Damark i nedestående felt vil du få vist forskelige ladestationer.

Forskel på ladestationer

 Netop som mange er på farten over længere distancer, er der ligeledes opstået et behov for at kunne oplade i kort tid og samtidig få lang rækkevidde. I dag kan du på de fleste ladestationer- og eller tankstationer finde lynladere, der giver dig en rækkevidde på mindst 100 kilometer på bare 10 minutters opladning.

Bagenden på en tesla til guiden offentlig ladestander

Lynladning på ladestationer

Derfor nævner vi kort lidt om ladehastigheder ved hurtigladning og lynladning og hvad du skal være opmærksom på ved denne type opladning. 

Ladeboksen, du får sat op på din privatadresse, vil typisk være af typen destinationsladere. Disse har en standard ladehastighed og vil kunne oplade din elbil over natten.

Oplader du på offenlige ladestationer, hvor hurtigladning og lynladning er muligt, vil du som navnet antyder, kunne oplade din elbil langt hurtigere. Hvis du ønsker den hurtigste opladning, skal du naturligvis vælge en lynlader. Med hurtigere opladning kan du få 150 kilometer at køre på i løbet af 10-15 minutter. Disse ladestandere finder du mange steder offentligt, og de bliver hele tiden mere udbredte.

Bilens batteri, stikmuligheder, kabel og andre ting har dog betydning for, hvilke ladestandere, du kan udnytte. Det betyder, at din elbil ikke nødvendigvis kan få det fulde udbytte fra en lynlader, og så vil den i stedet oplade ved normal hastighed.

ladehastigheder-ved-offentlige-ladestandere-elbil

Få gratis opladning af elbil

 Gratis opladning af elbil er muligt i et sådan omfang, at du kan opnå at kunne lade gratis på følgende måder:

Du kan få "gratis" opladning inkluderet i dit abonnement (dette dækker i virkeligheden over betegnelsen for ubegrænset opladning).

Du har mulighed for at finde offentlige steder, hvor det er muligt at benytte dig af gratis opladning.

“Gratis” opladning er hos nogle udbydere muligt, hvis du har bundet dig til et abonnement. Her tilbyder udbyderen, at du har mulighed for at oplade gratis ved deres ladestandere. Det er en ekstra service til dig, hvis du i forvejen har installeret en privat ladeboks fra dem eller på anden vis har et abonnement fra dem, der gør at du kan lade på deres ladestandere til en fast pris pr. måned. Et eksempel på sådanne udbyder kunne være Norlys. Se dine muligheder her >>

Der findes også offentlige steder, der tilbyder gratis opladning af elbil. Du kan være heldig, at det hotel, du skal opholde dig på, eller det shoppingcenter, du skal besøge, tilbyder billister i elbiler mulighed for gratis opladning. 

Tips

Forskellige grupper på bl.a. Facebook nævner til tider nye, spændende og flotte steder, hvor du kan oplade din elbil gratis. Spørg i disse grupper. Som regel er folk meget hjælpsomme og viser gerne en el-bilist godt på vej.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Når du skal betale for at oplade din elbil på en offentlig ladestation, betaler du pr. kWh (kilowatt), du bruger. Her betaler du mellem ca. 2-6 kr. pr. kWh. Prisen skal fremgå på selve ladestanderen.

Du kan også tilkøbe en ladebrik eller ladekort til en udbyder, så du for et fast beløb på 69-99 kr./md. har mulighed for at få adgang til- og oplade på ladestationer med udbyderens ladestandere til en fast og billigere kWh-pris.

Hvis du har et abonnement hos en udbyder, kan en fordel være, at du har mulighed for at oplade gratis, når du anvender udbyderens ladestandere.

Husk også på, at kWh-prisen er højere, hvis du vælger en ladestation hvor hurtigladning og lynladning er mulig.

Du finder ladestationen hvor du kan oplade din elbil via din udbyder. Tit har du mulighed for at hente udbyderens app til din smartphone, så du ud fra din lokation, kan se den nærmeste ladestation med din udbyderes ladestandere. 

 Hvis du benytter en ladestander på en offentlig ladestation er der forskellige muligheder at betale på. Mange udbydere tilbyder betaling via deres egen app, dankort eller SMS. Det er også meget almindeligt, at du kan få en lille ladebrik, du bruger til at aktivere udbyderens stander med. På denne måde kan du lade på farten, og betalingen for den strøm, du har brugt, bliver opkrævet senere via f.eks. Betalingsservice.

 Udgivet Maj – 2022