Installation af ladeboks
Gør boligen klar til elbil...
Installation af ladeboks
I takt med, at bilfabrikanter og politikere gør alt hvad de kan for at få flere og flere til at købe elbiler, er der også flere og flere, der har brug for at gør boligen klar til elbil. For hvis man gerne vil kunne oplade sin bil på adressen, er der nogle forberedelser der skal på plads.
Men hvad præcist er det, at man skal have styr på inden elbilen bliver leveret? Det får du svar på i denne guide- Installation af ladeboks, hvor vi kommer godt omkring det at gøre boligen klar til den nye elbil. Vil du vide mere når du har læst guiden, kan du med fordel se vores side: Opladning af elbil.
Fordi der skal arbejdes med installationer, kan du ikke komme udenom elektriker- og håndværkerhjælp. Hvis du gerne bare vil i gang med det samme, kan du allerede nu indhente tre tilbud på at få klargjort boligen til elbil
Indhent 3 tilbud her
Få klar besked om hvad din installation af ladeboks til elbil vil koste. Klik her og få 3 tilbud med det samme.
Hent Tilbud Nu >>Muligheder for installation af ladestandere
Der er flere muligheder for at installation af lader til elbil derhjemme, og størstedelen af dem kræver en autoriseret elinstallatør. Det skyldes, at vi som forbrugere ikke må tilslutte andet til faste installationer end belysningsarmaturer.
Det er dog ikke umuligt at komme rundt om den lovgivning, da man eksempelvis kan sætte en stikprop på sin ladestander. Her skal man dog være opmærksom på, at stikproppen og den dertilhørende stikkontakt skal være godkendt til at trække ladestanderens ampere og være godkendt til at trække det antal ampere I længere tid af gangen. Hvis dette ikke er tilfældet, kan det give store problemer og forårsage potentielt farlige situationer.
Ovenstående kan godt lade sig gøre, men det frarådes på det kraftigste at udføre den form for løsning selv. Der kan nemlig være mange forhold i den eksisterende elinstallation, som ikke kan holde til, at man sætter en elbil til kontinuerlig opladning. Vores anbefaling er derfor, at du finder en autoriseret elinstallatørvirksomhed, der kan hjælpe med at gøre din bolig klar til en ladestander. Så er du på den sikre side.
Sikkerhedsstyrelsen har lavet en video, der specificerer de forskellige muligheder, der findes for installation af ladestandere, samtidig med, at de fortæller, hvornår det er nødvendigt at gøre brug af en autoriseret elinstallatør.
Gør-det-selv og ladestandere
Nye elinstallationer er nødvendige
De fleste elinstallationer i almindelige private boliger, er ikke gearet til at kunne håndtere mere end husholdningsapparater. Begynder du pludselig at lade din nye elbil eller plug-in hybrid på adressen, vil du sandsynligvis opleve, at det går fint det første stykke tid, men senere kan det give store problemer.
Overbelaster man boligens almindelige stikkontakter i forbindelse med opladning af en elektrisk bil via ladestander hjemme, kan det forårsage øgede temperaturer. Højere temperaturer kan i bedste fald betyde en ødelagt eller skadet installation og i værste fald kan det betyde udbrud af brand i boligen.
Jovist, en elbil kommer som regel med en såkaldt ”mormor-lader” eller mere rigtigt; en nødlader. Som sidstnævnte indikerer, er det en lader, der kun skal bruges, når det absolut er nødvendigt. Det vil altså sige, at selvom den kan gå i en almindelig stikkontakt, bør man ikke gøre det medmindre det er absolut uundgåeligt.
Helt konkret siger Sikkerhedsstyrelsen, at man ikke bør lade med mere end 6 ampere i længere tid (heller ikke med en mormor-lader), hvis ikke det sker gennem installationer, der er lavet til elbiler.
Opladning af elbiler - med mormor lader
Udarbejdelsen af en ny installation i boligen er ikke noget, man kan gøre selv. Det kræver en certificeret elektriker, som har styr på sine teknikker. Det er ikke nødvendigvis en billig omgang, hvorfor vi anbefaler, at du indhenter tre uforpligtende tilbud fra tre forskellige firmaer, der kan sørge for installationerne.
Få 3 uforpligtende tilbud på nye installationer
Få klar besked om hvad din installation af ladeboks til elbil vil koste. Klik her og på 3 tilbud med det samme.
Hent Tilbud Nu >>Øg sikkerheden ved at lave et separat system til elbilsopladning
En ny installation er nødvendig for at undgå potentielt katastrofale situationer i forbindelse med opladning af elbil. Men man kan med fordel øge sikkerheden ved også at lave et separat system, der skal håndtere opladningen af elbilen.
Dette gøres oftest ved at lave et uafbrudt kredsløb hele vejen fra eltavlen og ud til ladeboksen. Metoden kan være at lave et separat system, som har egen HPFI-afbryder og sikringsgruppe. På den måde holder man nemlig systemet til opladning af elbil og resten af boligens elsystemer adskilt.
Bliv klogere på, hvordan du skal håndtere installationen af den bedste ladestander hjemme hos dig selv, ved at se de to nedenstående videoer udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen.
Ladestandere til elbiler
Ladestander i eksisterende installation
En autoriseret elinstallatør vil kunne rådgive om og hjælpe med udførslen af, hvordan man kommer bedst og sikrest i mål med installationen til opladningen af sin nye elbil eller plug-in hybrid.
Tænk fremadrettet, når du vælger kabel
Når du skal have en ny installation, så din bolig kan håndtere den nye ladeboks, skal der sandsynligvis føres et kabel ud til ladeboksen. Her kan det være en rigtig god idé at overveje hvilket kabel man vælger, for det er ikke nødvendigvis billigt, hvis man en dag skal skifte det ud.
Du kan derfor med fordel vælge at få trukket et kabel, der kan transportere mere strøm, end du har behov for, for at oplade din nuværende elbil eller plug-in hybrid. I fremtiden vil elbiler nemlig lade med flere kW, hvorfor kablet, du trækker også gerne skulle understøtte dette.
Det koster sjældent meget mere, at vælge en mere fremtidssikker løsning, så der er ingen tvivl om, at det i langt de fleste tilfælde vil være investeringen værd.
I øjeblikket gælder det, at du som minimum bør vælge et strømkabel, der kan levere 11 kW til elbilen eller plug-in hybriden. På den måde er du selv bedre sikret fremadrettet, hvis du vælger at købe ny bil, og også fremtidige ejere af huset vil undgå at skulle bekymre sig om udskiftning af kabler til ladebokse.
Hvad koster det at installere en ladeboks til elbil?
I branchen for ladebokse til elbiler taler man typisk om en standard installation. Definitionen på dette er installation af en ladeboks, hvor der er 10 meters uhindret adgang fra boligens eltavle til udtaget til ladeboksen.
En sådan standard installation af ladeboks koster typisk omkring 5.000 kroner.
Skal du derimod have udført gravearbejde, hvor ledningerne skal ned i jorden, eller hvis du skal have kablerne ført gennem andre hindringer, påregnes der typisk ekstra omkostninger. Oven i disse, samt de 5.000 kroner, skal du også huske at medregne prisen på ladeboksen i dit budget. Afhængig af ladeboksen du vælger, vil den koste alt mellem 4.000 kroner og 10.000 kroner (eller mere).
Ovenstående er gældende, hvis du vælger at købe din egen ladeboks. Men vælger du i stedet at leje en ladeboks, fungerer det typisk sådan, at den bliver installeret for et forudaftalt engangsbeløb, hvorefter du betaler et månedligt abonnement for at have ladeboksen stående på adressen.
Få ladeboks idag...
Hurtigt, nemt og sikkert
- Easee Lite Ladeboks
- 189 kr. /mdr.
- 995 kr. i Depositum
- Trust Pilot 4,8 stjerner
Installation af ladeboks, når man bor i lejlighed
Hvis man bor i lejlighed eller en anden form for etagebyggeri, kan det hurtigt blive mere problematisk at installere en ladeboks, og dermed bliv klar til en elbil. Dette skyldes flere ting, herunder:
- At man typisk ikke har egen parkeringsplads lige foran ejendommen
- At man ikke må trække et kabel henover fortorvet
- At der skal opsættes en separat elmåler
Derfor ender mange med i stedet at benytte sig af de offentlige ladestandere, der er i nærheden af lejligheden. Men det er bare ikke altid, at man bor i en by, hvor der er offentlige ladestandere tilgængelige inden for en realistisk rækkevidde – og hvad gør man så?
Det er dog muligt at installere en ladeboks ved en lejlighed, hvis man har en fast parkeringsplads op ad en husmur eller hvis man kan parkere i en garage. I så fald skal du have fat i ejendommens ejerforening, din udlejer eller lignende, for at høre nærmere om dine mulgheder.
Muligvis har de allerede styr på, hvad der skal ske – muligvis har de ikke. Under alle omstændigheder kan det være en god idé, at finde en erfaren person, der kan rådgive omkring installation af ladebokse i lejlighedskomplekser og etagebyggerier.
Disse former for bygninger har nemlig ofte mere komplekse elinstallationer, end almindelig parcelhuse. Dermed er der også en række andre forhold, som man skal tage højde for.
Det er altså ikke umuligt at have elbil, når man bor i lejlighed, men det kan lade sig gøre.
Hvor skal eldudtaget til elbilen sidde?
Når man skal placere eldutaget til sin nye ladeboks, er det ikke ligegyldigt, hvilken placering man vælger. Det bør nemlig placeres i en højde, hvor det ikke bliver udsat for mere slagregn end højst nødvendigt. I de fleste tilfælde vil det betyde, at udtaget skal sidde omtrent en meter over jorden.
Men det er ikke det eneste, der skal tages højde for. Ved placering af ladeboksen eller udtaget, er det nemlig også vigtigt, at du tager højde for placeringen af ladeporten på elbilen, der skal oplades. Men husk samtidig, at det kan være en god idé, at placere ladeboksen sådan, at den også kan bruges til andre biler, der har en anden placering af ladeporten.
Få tips og gode råd
Nyheder og guides
Find inspiration og få gode råd og tips med vores guides
Hvilket ladekabel skal du bruge, hvad skal du vide og hvor langt skal dit kabel egentlig være? Dette giver vi svar på og meget mere i guiden Ladekabler til elbil.
Er installationen af ladeboks blevet en jungle for dig? Så se nærmere på vores guide her, hvor vi viser video og giver dig gode råd og tips til hvad der skal til.
Dæk til elbil er ikke bare dæk. I vores guide her, sætter vi fokus på, hvad der skal til for at du får størst mulige kørekomfort, rækkevide og sikkerhed med dine dæk.