Guides og gode tips

Få gode råd og tips om bilopladning

Er du faret vild i købet af ladeboks, så læs vores spændende guide med ladebokse og få gode råd og tips og viden om opladning af elbiler.

 Har du el- eller hybrid bil bør du  undersøge muligheden for at få egen ladeboks installeret i hjemmet. Bliv guidet i den rigtige retning her…

 Ligegyldig hvilken elbil du har er det rart at kunne oplade i byen, ved offentlige ladestandere. Læs mere om abonnementer her …

Er du tit på farten eller på ferie og er væk hjemmefra er det altid rart med en ladebrik til det offentlige ladenetværk. Læs mere om ladebrikker her… 

 Er installationen af ladeboks blevet en jungle for dig? Så se nærmere på vores guide, hvor vi viser video og giver dig gode råd og tips til hvad der skal til. 

 Dæk til elbil er ikke bare dæk. I vores guide her kan du læse mere om, hvad der skal til for at få størst mulige kørekomfort, rækkevide og sikkerhed.

 Hvilket ladekabel skal du bruge, hvad skal du vide og hvor langt skal dit kabel egentlig være? Dette giver vi svar på og meget mere i guden Ladekabler til elbil. 

Ønsker du at leje en ladeboks med el-refusion? I denne guider får du alt at vide, når du skal finde en løsning, hvor du er sikker på at få el-refusion.

Opladning med en mormorlader kan være en smart og praktisk løsning på farten. Men der er en række ting, du skal være opmærksom på.

Priserne for opladning af din elbil afhænger af udbyderen, hvor du lader henne, hvad tid på døgnet du lader og andet. Få det fulde overblik her.

Hvem er ikke vild med gratis ting? Det koster at oplade din elbil. Men faktisk har du mulighed for at benytte dig af forskellige gratis muligheder.

En offentlig ladestander er ikke en enkelt løsning. Hvis du ikke ønsker at blive slemt overrasket over en dyr opladning af din elbil i det offentlige, så læs denne guide.

Bliv klog på bilopladning

 Når du er blevet den heldige ejer af en elbil, træder du samtidig ind i en fremtidsverden, hvor du fremover skal tænke på at oplade din bil fremfor at tanke den. Det er en langt mere fleksibel løsning, da du nu har mulighed for at oplade din bil natten over, så den altid er fuldt opladt den efterfølgende dag. Som el bilist , vil du sikkert løbende have spørgsmål. Tjek derfor løbende vores guide med ladebokse her, og vær opdateret med gode råd og tips til din bilopladning.    

Sådan oplader du din elbil

Før du kan oplade din elbil, skal du have anskaffet dig- og installeret en ladeboks. Der findes flere forskelige ladebokse- og muligheder for opladning af elbil, herunder kan du læse mere om de muligheder du har og hvad du skal være opmærksom på, når du oplader din elbil.

Bil til opladning - bilopladning.dk

Vælg en oplader til dit hjem

Når du skal vælge en oplader, bør du overveje, hvad der passer bedst til dit liv; skal du købe din egen ladeboks, eller skal du leje en ladeboks til din bilopladning?

Hvis du ønsker at leje en ladeboks, vil du i mange tilfælde selv skulle stå for installationen. Bemærk, at uanset om du vælger at købe eller leje må du aldrig selv installere og opsætte din ladeboks, da loven forskriver at en installation af ladeboks altid skal udføres af en autoriseret elektriker.

Som ved alt andet der lejes skal der betales et fast beløb pr. måned. Lejen vil i mange tilfælde nævnes i form at et abonnement. Abonnementet dækker lejen af ladeboksen samt for en serviceaftale, så el-refusion er muligt. For at få alle omkostninger med, vil du ved en opsigelse af dit abonnement hos de fleste udbydere også få en udgift på nedtagning af din ladeboks med mindre de tilbyder dig at frikøbe den.

Se vores oversigt Lej en ladebokshvor du kan se og sammenligne priser på de forskellige muligeheder indenfor leje af ladebokse.

Installation af ladeboks

Vælger du at købe din egen ladeboks slipper du selvfølgelig for at leje til en fast månedlig pris. Mange køber deres egen ladeboks, hvis de i forvejen får anden el-refusion f.eks ved varmepumpe eller solceller, så er el-refusion ved kørsel med elbil ikke mulig. Har du ønske om at få el-refusion, kan du vælge at tegne et abonnement for aftale om el-refusion hos en udbyder (ca. 69,-/ pr. mdr.).

Ved køb af egen ladeboks, vil installationen sommetider være indregnet i prisen. For at skille det helle lidt ad, regnes der for det meste med en standardinstallation (ca. 3.500 kr.) Men prisen vil altid afhænge af installatørens arbejde, hvor langt din ladeboks skal sidde fra dit hus, samt udgifter til gravearbejde og kabelføring.

Tjek vores oversigt køb ladeboks her >>

Find den rette udbyder

Uanset om du lejer eller køber, skal du finde en udbyder, der kan opfylde og matche dit behov. Her kan du tage udgangspunkt i vores oversigt over ladebokse, der giver dig et præcist indblik i tilgængelige udbydere. Du kan f.eks. filtrere efter de udbydere, hvor du får el-refusion direkte med i købet, om du får installation med i prisen eller efter prisklassen på løsningerne.

Du bør undersøge det abonnement, du vil binde dig til, når du vælger at leje en boks fra en udbyder. Du kan stille dig selv disse spørgsmål:

Sidstnævnte kan variere utroligt meget i pris, og det prissættes bl.a. ud fra, hvad du får med i købet.

De forskellige ladehastigheder

Ladehastighed

  Når du nu skal til at oplade din bil, er det en god ide at vide lidt om de forskellige ladehastigheder. Ladeboksen, du får sat op på din privatadresse, vil typisk være af typen destinationsladere. Disse har en standard ladehastighed og vil kunne oplade din elbil over natten.

Offentlige ladestandere

Oplader du på offenlige ladestandere er hurtigladning og lynladning muligt. Som navnene antyder, kan du få langt hurtigere opladning af din elbil, hvis du vælger disse. Hvis du ønsker den hurtigste opladning, skal du naturligvis vælge en lynlader. Med hurtigere opladning kan du få 150 kilometer at køre på i løbet af 10-15 minutter. Disse ladestandere finder du mange steder offentligt, og de bliver hele tiden mere udbredte.

Bilens batteri, stikmuligheder, kabel og andre ting har dog betydning for, hvilke ladestandere, du kan udnytte. Det betyder, at din elbil ikke nødvendigvis kan få det fulde udbytte fra en lynlader, og så vil den i stedet oplade ved normal hastighed.

Hvad er priserne på opladning af din elbil

Skal du have abonnement

Prisen på opladning af en elbil varierer en del. Det kommer meget an på din ladeløsning. Man kan som udgangspunkt regne ud fra en gennemsnitspris på 2 kr. pr. kWh (kilowatt). Du kan altså gange elbilens batterieffekt med to for at finde ud af, hvad det i princippet koster at oplade din elbils batteri.

Størstedelen af elbilejere, med ladestandere derhjemme til privatbrug, har tilknyttet et abonnement til en fast månedspris på ca. 69,- således at de får el-refusion for deres forbrug af el når de oplader elbilen hjemme. Det er her vigtigt at sige, da mange udbydere glemmer at nævne det, at du kun får el-refusion ved opladning hjemme og ikke når du oplader ude på offentlige ladestandere, her betaler du den pris der vises på den enkelte ladestander. Nogle udbydere som eks. Clever og Eon har større månedlige abonnementpriser, da du her betaler for fri afbenyttelse af deres offentlige ladestandere/ladestationer ud fra hvor meget du kører pr. måned/årligt.

Betaling ved ladestander

Priserne på offentlige ladestandere

  Hvis du anvender en offentlig ladestander, som du ikke har abonnement til, skal du regne med en pris på mellem 2 og 6 kr. pr. kWh for at oplade din elbil. Husk også på, at kWh-prisen er højere, hvis du vælger en ladestander med hurtigere opladning.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

  Der er mange spørgsmål vedrørende bilopladning. Vi har samlet de mest almindelige spørgsmål om emnet herunder:

Elbiler kan lades via den helt almindelig stikkontakt med den såkaldte mormorlader, den ser vi bort fra her da den absolut kun er beregnet til nødlanding i max 2 timer. En ladeboks eller ladestander er det rigtige at bruge ved opladning af elbil. Der findes som udgangspunkt tre ladetyper; destinationsladere (privat ladeboks), hurtigladere og lynladere. Fælles for alle ladetyperne er, at opladning kræver et kabel mellem boks/stander og elbilen. Det er via dette kabel, at elbilen får strøm til batteriet.

   Prisen på opladning i hjemmet med egen ladeboks varierer alt efter hvilken ladeløsning du har, som udgangspunkt kan du regne med en gennemsnitspris på 2 kr. pr. kWh (kilowatt). Ved en offentlig ladestander, hvor du ikke har abonnement til, kan prisen være alt mellem 2-6 kr. pr. kWh.

Hvis du har din egen ladestander, med tilknyttet abonnement fra f.eks. Clever betaler du i stedet en fast månedspris baseret på kørt kilometer pr. mdr./år. Her har du mulighed for at oplade alt det, du vil. Du vil også have adgang til udbyderens offentlige ladestandere.

 Hvis du anvender en offentlig ladestander er der forskellige muligheder at betale på. Mange udbydere tilbyder betaling via deres egen app, dankort eller SMS. Det er også meget almindeligt, at du kan få en lille ladebrik, du bruger til at aktivere udbyderens stander med. På denne måde kan du lade på farten, og betalingen for den strøm, du har brugt, bliver opkrævet senere via f.eks. Betalingsservice.

Det er meget individuelt, hvilken ladeløsning, der passer til den enkelte elbilejer, og du skal derfor først og fremmest afdække dine behov. Du bør overveje, om det bedst kan betale sig at leje eller købe en ladestander. Du har mulighed for at knytte et abonnement via en udbyder til begge løsninger.

Prisen kan også være en faktor, og her bør du sammenligne de forskellige udbydere og vælge den, der passer bedst til dit budget.

 Udgivet Maj – 2022

Lible ladeboks

Easee Home

Ladeboks
5.949 Kr. Køb / Leje
  •  
Du ejer
Zapp Mobility ladebokse

Easee Home

Ladeboks
6.075 Kr. Køb
  •  
Du ejer
Elgiganten ladebokse

Easee Home

Ladeboks
5.950 Kr. Køb
  •  
Du ejer
The Charger ladebokse

Easee Home

Ladeboks
6.299 Kr. Køb
  •  
Du ejer