Dæk til elbil

Hos dækbutikken.dk finder du dæk og lækkert tilbehør til din elbil. Læs vores guide her og bliv klog på hvad du skal se efter når du køber nye dæk.

Rigtige dæk til elbil

Der er mange ting, der er anderledes, når man bliver ejer af en elbil. Man skal ud og investere i ladekabler, man skal have en ladeboks, og så skal man sørme også tænke over hvilke dæk, man køber til sin elbil.

 

For et dæk til elbil er nemlig ikke bare et dæk. Der kan være stor forskel på forskellige modeller, varianter og typer af bildæk, og mens de alle i teorien kan bruges på en elbil, så burde de måske ikke. I denne guide om dæk til elbil forsøger vi at gøre dig klogere på, hvilke ting du skal være opmærksom på, når du skal købe nye dæk til din elbil.

 

I sidste ende kan det rigtige dækvalg øge sikkerheden, kørekomforten og rækkevidden. Alt sammen noget, der er værd at tage med.

Hvad skal man være opmærksom på ved køb af dæk til elbil?

Når man kører elbil, er der et par ting, der er anderledes end ved at traditionel brændstofdreven bil. Typisk vil elbilen veje meget mere end en tilsvarende benzindreven bil, og så vil den også have et væsentlig højere moment end en tilsvarende benzindreven bil.

 

Tilsammen betyder det, at der er større belastning på dækkene, og derfor er det ekstra vigtigt, at man er grundig i sine overvejelser, når der skal nye dæk på elbilen.

 

Der er mange forskellige faktorer, som man bør have i mente, når man køber dæk til sin elbil. For selvom et bildæk er et bildæk, så er der alligevel nogle forskellige ting, der adskiller dem. Og det er i detaljen, at du kan finde den forskel, der kan øge din elbils rækkevidde, sikkerhed og kørekomfort.

 

Derfor anbefaler vi, at du er opmærksom på nedenstående punkter, når du køber nye dæk til din elbil.

Vinterdæk til elbil

Sidst men ikke mindst så skal man have de rigtige dæk til den rigtige årstid. Køre vi vinteren i møde ja så skal man sørme have vinterdæk til sin elbil, på ligefod med andre slags biler.


Vi anbefaler at man husker og checke, mønster og dæktryk når de kolde dage kommer os i møde. HUSK der kan være forskel på dæktryk fra sommerdæk til vinterdæk. Du kan se anbefalet dæktryk i din bils håndbog.

Få bedre kørekomfort, længere rækkevide og større sikkerhed med rigtige dæk til din elbil

Energieffektivitetsklasse

 En elbil har i forvejen begrænsninger på grund af dens rækkevidde og opladetider, hvis man sammenligner med en benzinbil, der bare kan tankes hurtigt. Derfor er det vigtigt, at man gør hvad man kan for at øge bilens rækkevidde.

 

En af måderne hvorpå man kan gøre dette er ved at købe dæk til elbil i en god energieffektivtetsklasse. Det er en mærkningsværdi, der er angivet i bogstaver, hvor A (eller AA) er det bedste (altså jo tidligere i alfabetet, jo bedre). Mærkningsværdien er et udtryk for lavt energiforbrug, og bliver dermed også et udtryk for lavere rullemodstand.

 

Og det er lige netop den lave rullemodstand, som man skal gå efter, hvis man har en elbil. Jo mindre bilen skal kæmpe for at komme frem, jo længere bliver rækkevidden. Det kan derfor være mange kilometer at hente, hvis man vælger et effektivt bildæk.

Støjniveau

 For at øge kørekomforten, kan man med fordel vælge et dæk, der har et lavt støjniveau. Dette bliver til dels indikeret af energieffektivitetsklassen på dækmærket, fordi en lav rullemodstand som regel er lig med lavere støjniveau.

 

Men mange dækmærker har også en angivelse af dækkets støjniveau angivet i dB. Her gælder det om at gå efter et dæk med et så lavt støjniveau som muligt, hvis man gerne vil forbedre køreoplevelsen. Og det kan være værd at undersøge, fordi elbiler lider under mere dækstøj end den gennemsnitlige bil. Derfor kan vi kun anbefale, at man gør hvad man kan for at reducere dette.

Lasteevne

 Et dæk skal naturligvis kunne bære din bils vægt – ellers giver det alvorlige sikkerhedsmæssige problemer. Det gælder ligegyldig om du har en elbil eller en benzinbil. Forskellen er blot, at elbiler typisk er væsentligt tungere end benzinbiler, fordi de har en stor tung batteripakke.

 

Derfor er det vigtigt, at man vælger et dæk, der kan bære vægten af den elbil, som dækkene skal monteres på. Nogle producenter kalder disse dæk for XL-dæk, men måden hvorpå du kan være sikker på, at dækket kan bære vægten er ved at kigge på et såkaldt load index eller et belastningsindeks.

 

Det vil typisk altid være tallet efter fælgens diameter, som du finder på siden af dækket, der indikerer belastningsindekset. Personbiler har som udgangspunkt et belastningsindeks mellem 75 og 105. Det er ikke et tal, der siger meget i sig selv, men kapaciteten af hvert indekstal vil fremgå af bilens eller dækkets manual.

 

Det kunne eksempelvis være, at et load index på 95, der angav, at der maksimalt må være 690 kilos belastning mellem to dæk. Vi kan ikke give dig nogen præcis vejledning, da det varierer fra bil til bil. Tommelfingerreglen er dog klar: Jo højere belastningsindeks, jo højere belastning er dækket godkendt til.

 

Du kan læse meget mere om belastningsindeks, lasteevne og så videre hos Continental.

Bremselængde

 Det er naturligvis vigtigt, at du vælger et dæk til din elbil, som kan bære vægten af bilen. Ellers ender du i usikre situationer. Men det er også vigtigt at vælge et dæk med en god bremselængde. Du må aldrig gå på kompromis med bremselængde og lasteevne til fordel for lavere rullemodstand.

 

Sikkerhed skal altså altid komme først. Heldigvis er det relativt enkelt at se, hvordan et dæk klarer sig rent bremselængdemæssigt. Mærkningen på dækket vil angive et bogstav ved siden af eller under en illustration af et dæk, der ser ud til at køre i vand.

 

Her gælder det igen om at købe et dæk til sin elbil, der scorer et bogstav så tidligt i alfabetet som muligt; altså ideelt set A. Dette angiver bremselængden i vådt føre, og det er et vigtigt parameter.

Køb dæk til elbil her

Overvejer du at købe nye dæk til elbil? Så kan vi kun anbefale, at du gør det på nettet. Her kan du typisk få bedre priser end hos de fysiske forhandlere, ligesom du også har adgang til et lang bredere udvalg af dæk.

 Dette er med til at sikre, at du får de absolut bedste elbilsdæk til den absolut bedste pris. Ligeledes har du mulighed for automatisk at filtrere dækkene ved at indtaste din elbils nummerplade. På den måde er du sikret, at du kun bliver vist bildæk i den rigtige størrelse.

 

Herefter gælder det blot om at finde de bedste dæk baseret på ovenstående anbefalinger.

Få tips og gode råd

Nyheder og guides

Find inspiration og få gode råd og tips med vores guides

 Hvilket ladekabel skal du bruge, hvad skal du vide og hvor langt skal dit kabel egentlig være? Dette giver vi svar på og meget mere i guiden Ladekabler til elbil. 

  Er installationen af ladeboks blevet en jungle for dig? Så se nærmere på vores guide her, hvor vi viser video og giver dig gode råd og tips til hvad der skal til. 

 Har du elbil eller hybrid bil bør du  undersøge muligheden for at få egen ladeboks installeret i hjemmet. Bliv guidet i den rigtige retning og find den rigtige ladeboks her…